Gent

English version

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in België. Gent is naar inwonertal de op één na grootste gemeente van België, na Antwerpen. Het testproject vindt plaats in de wijk Sint Amandsberg, in de dichtbebouwde dampoortbuurt. Het district telt 1456 huishoudens. Ecopower geeft vorm aan het project, samen met de lokale energiecoöperatie Energent en andere partners als Partago, Energie-ID en de Stad Gent.

Ecopower cvba

ecopower_cvba.png

Ecopower CVBA is opgericht in 1992 als een coöperatieve vennootschap onder Belgisch recht. Ecopower heeft drie belangrijke doelstellingen; 100% groene energie aanbieden aan hun leden, sensibiliseren rond hernieuwbare energie, rationeel energiegebruik en coöperatief ondernemen; en het samenbrengen van groene stroomverbruikers.

Ecopower levert enkel elektriciteit die afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie of zonne-energie. Het gaat steeds om lokaal geproduceerde energie die verdeeld wordt door de Vlaamse netbeheerder. Ecopower is bijgevolg zowel producent als aanbieder van lokale en groene energie.

Binnen het WiseGRID-project coördineert Ecopower de testsite in Gent.

Enkele statistieken (2016)

50.393 coöperanten
199.524 aandelen
41.586 klanten (1,44% van alle Vlaamse huishoudens)
Kapitaal (euro) = 49,8 miljoen
Totaal vermogen/balanstotaal (euro) = 82,7 miljoen
Omzet (euro) = 37,1 miljoen
33 personeelsleden (VTE)


Energie-IDGent_energieID.png

Coöperatief IT-bedrijf opgericht in 2014. Derde partij, gekoppeld aan Ecopower.
Missie: ontwikkeling van IT-instrumenten voor rationeel en duurzaam energiegebruik
EnergieID.be: online platform om energie- en waterverbruik van gezinnen en bedrijven op te volgen, te analyseren en te vergelijken.


Partago cvbaGent_partago.png

Partago is een coöperatie die elektrisch autodelen aanbiedt aan haar leden. De missie van Partago is een leefbare omgeving helpen creëren. Dit doet ze door elektrische auto’s te delen via een zeer gebruiksvriendelijk smartphone app. Meer propere lucht, meer rust, meer plaats. Als partner in WiseGRID onderzoekt Partago hoe we meer hernieuwbare energie in elektrische auto's kunnen krijgen. Partago is gevestigd in België, Gent.

WiseGRID infrastructuur in Gent

Gent (Sint-Amandsberg) is de belangrijkste pilot site in Vlaanderen. Sint-Amandsberg is een wijk met 2.452 bewoners. Er bestaat reeds een buurtinitiatief met steun van de stad Gent, netbeheerder Eandis, Energieleverancier Ecopower en REScoop Energent genaamd 'Buurzame Stroom'.

WiseGRID-diensten die reeds in gebruik zijn

  • EnergieID-diensten voor 17.000 gebruikers, waarvan 950 klanten in Gent.
  • Ongeveer 5800 klanten gebruiken de elektriciteit van Ecopower.
  • 200 Smart Meters die door Eandis worden geïmplementeerd met e-lys reporting frame (in ontwikkeling)

WISEGRID OPLOSSINGEN EN TECHNOLOGIEËN IN ONTWIKKELING

Voor WiseGRID worden een aantal IT applicaties getest die mensen inzicht moeten geven in elektriciteitsprijzen en netgebruik.

De applicaties bieden de deelnemers een individueel en een collectief overzicht van enerzijds hun verbruik en anderzijds de productie van hernieuwbare energie van de zonnepanelen uit de wijk, geplaatst door de lokale hernieuwbare energiecoöperatie. Met het oog op een goed netevenwicht worden de buurtbewoners en kmo’s aangemoedigd om bewust te verbruiken op het moment dat de lokale zonne-energieproductie hoog is. 

De opgewekte zonnestroom die niet verbruikt is door de buurtbewoners, dient om elektrische deelwagens van de Gentse coöperatie Partago op te laden of wordt opgeslagen in batterijen. Het WiseGRID-project wil via deze weg een slimmer en meer consumentgericht Europees elektriciteitsnet ontwikkelen. Naast het verhogen van de hernieuwbare-energieproductie zijn ook energiebesparing en rationeel energiegebruik cruciaal in dit project en onmisbaar voor de energietransitie.

EVENEMENTEN VOOR DE BUURT

13 aug | 10 sep | 8 okt | 12 nov | 10 dec: Partago Café’s in de buurt. Meer informatie kan u hier terugvinden.

11 maart 2018 om 15u: start-evenement Buurzame Stroom.
Meer informatie kan u hier terugvinden.


USE-CASES

EVENTS

11 Mar

Buurzame Stroom: Kick-off, Ghent

What? 

  • A virtual tour in the neighbourhood of Buurzame Stroom: what will happen and what are your advantages?
  • Inspiring stories and movies about the energy supply of the future
  • Artistic intermezzos and snacks

Where? Neighbourhood centre (Doornakkerstraat 54, 9040 Sint-Amandsberg)

More information can be found here (English).
Meer informatie kan u hier terugvinden (Nederlands).

10 Dec

Partago Café, Gent, Belgium

Iedere tweede maandag van de maand organiseert WiseGRID partner Partago een ontmoetingsmoment voor buren in Gent om te praten over over gedeelde auto's, elektrisch rijden, hernieuwbare energie, gezonde lucht en nog veel meer. Wees welkom!

Wanneer
December 10, doors: 7.30 pm

Waar
Pastory, Louis Schuermanstraat 1, 9040 Sint-Amandsberg

Praktisch
Toegang is vrij, maar een seintje vooraf wordt geapprecieerd. Spontane laat-beslissers zijn uiteraard ook steeds welkom!
Meer informatie en registratie kan u terug vinden op de Partago website.

VRAGEN ?

Heeft u een vraag over het project, de tools of de pilot sites? Laat het ons weten.